vrijdag 22 januari 2010

Fantastic Mr. Fox


Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Animatie / Avontuur
87 minuten

geregisseerd door Wes Anderson
met de stemmen van George Clooney, Meryl Streep en Bill Murray

***

Aan de poorten van het cocktailkleurige universum van independent-chouchou Wes Anderson zal wel altijd een bordje blijven prijken met het opschrift ‘onder eigen voorbehoud’. De volstrekt unieke stijl van de vreemdste snuiter van indiewood is immers niet echt ieders meug al heeft zijn melange van getroebleerde familierelaties, emotionele besognes en bonte zuurstokkleurtjes in het verleden al verschillende bescheiden meesterwerkjes opgeleverd. Ditmaal weet de cineast zijn onnavolgbare stijl te enten op Fantastic Mr. Fox, het succesvolle kinderboek van Roald Dahl en het resultaat liegt er niet om: vossen met existentiële angsten, welpen met verantwoordelijkheids-issues gedrapeerd in zoetgevooisde sixties-nostalgie: Anderson mag dit keer dan wel gekozen hebben voor een animatiefilm, hij haalt opnieuw slag thuis. En met verve.

Mr. Fox was ooit succesvol in het stelen van gevogelte uit nabije boerderijen maar aan de vooravond van Mrs. Fox’ eerste zwangerschap belooft hij een nieuw baantje te zoeken. Twee jaar later is hij vast geroest aan zijn baantje bij het lokale dagblad en heeft hij nood aan een nieuwe uitdaging. Hij besluit opnieuw een kans te wagen om drie boeren (Boggis , Bunce & Bean) hun omzet te ontvreemden maar algauw zet hij de veiligheid van het hele dierenrijk op spel. Wat volgt is een elegante mix waarin Anderson switcht tussen een glansrijke caperfilm en een charmante kinderfilm en en passant zijn eigen stokpaardjes opnieuw de vrije loop laat. Zo zijn de dialogen opnieuw op Anderson’s Corduroybeklede lijf geschreven (“Why am I a fox? Why not a horse, or a beetle, or a bald eagle? I'm saying this more as, like, existentialism, you know?”), is de mise-en-scène opnieuw een charmant 2D schouwtoneel en knallen de popsongs uit de jaren ’60 zoals vanouds uit de boksen. Maar 'Fantastic Mr. Fox' is niet alleen een als animatiefilm verhulde vintage Anderson-film, het blijft een uiterst charmante kinderfilm waar de ambachtelijke charme van het scherm druipt. De animatie is geen gepolijste 3D-truckerij , maar een opzettelijk houterige animatiestijl die eerder aansluit bij Tsjechische animatiefilmpjes dan bij de Pixar-exploten. Het siert Anderson dat hij in tijden waarin de animatie-concurrentie moordend is, kiest voor oldskool stop-motion animatie, die wonderwel rijmt met zijn unieke stijl. Respect!

Bovendien voelt de cineast nergens de noodzaak om elke 5 seconden een lauwe grap door je strot te rammen. Net als in ‘The Royal Tenenbaums’ & ‘The Life Aquatic’ ligt de kracht van de humor niet enkel in de dialogen, maar veeleer in de angstvallige stiltes en de ditto blikken die tussen de dialogen vallen. De regisseur wist trouwens een fantastische stemmencast rond zich te verzamelen, eentje waarbij vaste Anderson-getrouwen (Schwartzman, Murray, Wilson) en steracteurs (Streep & Clooney) perfect in tune zijn en zo voor de nodige gensters zorgen.

Voor kinderen die gewend zijn aan de ADHD-stroop à la 'Ice Age' & 'Monsters Vs. Aliens' zal het dan ook enige aanpassing vereisen om te wennen aan de bontgekleurde strapatsen van Mr. Fox en zijn entourage, maar de moeite loont. Wanneer aan het einde van de film een eenzame wolf zijn poot in de lucht steekt en zo zorgt voor een wondermooi catharsismoment kun je niet anders dan glimlachen. 'Fantastic Mr. Fox' is opnieuw anderhalf uur fijn vertoeven op de bontgekleurde planeet Anderson. Wedden dat ook u al 'Zippy zee, zappy zah, yappy yo doodle dum-scanderend de cinemazaal zult verlaten?

Geen opmerkingen: